יינות מתיישנים – האם הם באמת יותר טובים?

מה זה יינות מתיישנים?

כשמדברים על יינות מתיישנים, מדברים על התהליך שבו אנו משאירים את היין בתוך הבקבוק לאחר שסיימנו את תהליך התסיסה וההבשלה של הכנת היין.

כפי שציינו בתחילת המאמר, חלק מהיינות ישתבחו מתהליך ההתיישנות וחלק לא. ההצלחה של תהליך ההתיישנות תלויה בגורמים הבאים:

  • סוג זני הענבים שמהם מיוצר היין.
  • שיטת וסגנון הייצור של היין.
  • האזור שבו ייצרו את היין.
  • המצב של היין אחרי שהוא עבר את תהליך הביקבוק.

כשחובבי היינות מדברים על יינות מתיישנים הרבה פעמים קיים בלבול בין חביות יין מתיישנות לבין יין בבקבוק מתיישן. ברוב המקרים, כשמדברים על יין מתיישן מדברים על יין שנמצא בתוך בקבוק מספר שנים ואילו כשמדברים על יין שנמצא בתוך חבית מספר שנים, מתייחסים לתהליך ה"הבשלה" של היין.

תהליך ההתיישנות מאפשר ליין לפתח מרקם מיוחד, ארומה וטעם משובח יותר ממה שהיה לאותו סוג יין לפני שנות ההתיישנות.

 

האם יינות מתיישנים בהכרח יותר טובים מיינות שיוצרו זמן קצר לפני שתייתם?

למרות ההילה שיש סביב עולם היינות המתיישנים, שמאופיינים במחירים גבוהים ובהסברים שנועדו למשוך אליהם קונים, בפועל,המציאות מעט יותר מורכבת.

חשוב להדגיש כי רוב היינות שאנו פוגשים במסעדות ובמדפים של חנויות היין לא נועדו לשכב שנים במרתף היינות עד שישתו אותם. כלומר, רוב היינות, נועדו לשתייה תוך זמן סביר לאחר תהליך הייצור והכנסתם לבקבוק. ניתן לומר כי 97% מהיין המופק בעולם אינו מיועד ליישון.

בקרב חובבי היינות נהוג להתבדח ולומר כי בעולם היינות ממש כמו בעולם האמיתי,כשמוצרים נמצאים אצלנו יותר מדי שנים, הם הופכים ל"ג'אנק".

למרות זאת, ממש כמו בעולם האמיתי בתוך ערימות ה"ג'אנק" שאנו מוצאים אצלנו בבית, קיימים גם אוצרות אמיתיים שככל שהשנים עוברות אנו לומדים ליהנות מהם ולהעריך אותם יותר.

בניגוד לאופניים, רהיטים, מכוניות, תכשיטים ושאר מוצרי אספנות שאנו מחזיקים במחסן עם האבק והעכבישים, בכל הנוגע ליין אם לא נקפיד על שמירת היין המתיישן בתנאים הראויים, הוא יאבד מאיכותו לאחר מספר שנים.

מהם התנאים החשובים לשמירה על יינות מתיישנים?

כשאנחנו מדברים על התנאים החשובים ביותר לתהליך התיישנות מוצלח של יינות, חשוב לזכור את הדברים הבאים:

  • חשוב לשמור את היינות במקום מוצל הרחק מאור השמש.
  • חשוב לשמור את היינות במקום קריר עם טמפרטורה שנעה בין 12 ל-18 מעלות צלזיוס.
  • אחוזי הלחות בחדר צריכים להיות בסביבות 70%.
  • הבקבוקים צריכים להיות מאוחסנים במצב מאוזן.

הנקודה החשובה מכל היא לשמור על אורח רוח, החיפזון מהשטן. ככל שתהיו יותר סבלניים ותצליחו לדחות את פתיחת הבקבוק, כך גובר הסיכוי שתהליך ההתיישנות יצליח.

אחת האסטרטגיות שאנו ממליצים כדי שלא תחיו בתחושה מתמדת של הקרבת ההווה לטובת העתיד היא חלוקת היינות המיושנים למספר קבוצות.

תוכלו לקבוע מראש שקבוצת יינות מסוימת ניתן יהיה לשתות אחרי 5 שנים, קבוצה נוספת אחרי 10 שנים וכן הלאה.

 

סיכום

לסיכום, יינות מתיישנים הם אחד המוצרים הנחשקים והיקרים ביותר בעולם היין. יחד עם זאת, חשוב להבין שרוב היינות לא נועדו להיות יינות מתיישנים, אלא, נועדו לשתייה תוך זמן סביר מסיום הפקתם. בנוסף, כדי שתהליך היישון יצליח, מומלץ מאוד לעבוד לפי הנקודות שהעלנו במאמר.

נשמח לשמוע על היינות המתיישנים האהובים עליכם ביותר ????

לקריאה נוספת על יינות מתיישנים, ניתן לקרוא את המאמרים הבאים:

https://www.winestyr.com/wine-guide/is-older-wine-better-wine-the-truth-about-aging-wine

https://www.wired.com/2014/10/whats-wines-tastes-better-age/